Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ



Κάνουν όλες οι γυναίκες τεστ Παπανικολάου; Όχι! Γιατί;

stock photo : Young pretty doctor conducting tests in a laboratory
Όλες οι γυναίκες έχουν ακούσει για το τεστ Παπανικολάου, πολλές δεν ξέρουν σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουν, άλλες φοβούνται. Πολλές γυναίκες λένε την φράση: "Δεν θέλω να κάνω τεστ Παπανικολάου, διότι φοβάμαι τι θα δείξει, δεν θέλω να ξέρω αν έχω κάτι".
Οι απαντήσεις είναι:
       Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Από την στιγμή που μια γυναίκα έρθει σε επαφή, πρέπει κάθεχρόνο να κάνει τεστ   Παπανικολάου (εκτός αν ο γιατρός, για κάποια αιτία, κρίνει πιο συχνά).
      Οι μικρές άλλωστε, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να κάνουν τεστ Παπανικολάου, από τις μεγάλες και αυτό οφείλεται στις συχνές μολύνσεις από τους διάφορους συντρόφους.
      Το τεστ Παπανικολάου γίνεται πολύ απλά, με την γυναικολογική εξέταση, χωρίς πόνο (περισσότερο από την γυναικολογική εξέταση). Το τεστ Παπανικολάου εξετάζει κύτταρα, που έχουν πέσει μόνα τους και δεν χρησιμοποιείται βίαια εξαγωγή αυτών. Είναι πολύ σημαντικό, η λήψης του τεστ Παπανικολάου να γίνεται με προσοχή, ώστε να περιέχει κύτταρα τραχήλου, κόλπου,ενδοτραχήλου, γιατί αν δεν γίνει σωστά και ξεφύγει κάτι, θα πρέπει να περιμένει η γυναίκα τον άλλο χρόνο να φανεί σωστά και αν υπάρχει κάτι, δεν θα θεραπευτεί αμέσως. Σήμερα υπάρχει και η κυτταρολογία υγρής φάσης. Η μέθοδος της λήψης είναι ίδια, η διαφορά είναι ότι, το υλικό της λήψης, αντί να το βάλεις σε πλακίδια (όπως στο τεστ Παπανικολάου), το βάζεις σε μπουκαλάκια με υγρό, έτσι τα κύτταρα ξεπλένονται και βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα. Και εδώ ο τρόπος λήψης πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή.
       Το τεστ Παπανικολάου είναι προληπτική εξέταση, δεν λέει μόνο αν υπάρχει κάτι κακό, αλλά μπορεί να δείξει ένα σωρό καταστάσεις, που αν δεν αντιμετωπισθούν, να γίνουν κάτι κακό. Μη ξεχνάτε ότι, τα τελευταία χρόνια, που εξετάζονται οι γυναίκες με τεστ Παπανικολάου, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει μειωθεί κατά 70%. Αν λοιπόν εξετάζεστε περιοδικά, δεν προλαβαίνει να γίνει κάτι κακό και αν δείξει κάτι (μολύνσεις, δυσπλασίες), το θεραπεύετε και προλαμβάνετε την εξέλιξή του σε κάτι κακό.
Το τεστ Παπανικολάου γίνεται στην μέση του κύκλου (11 έως 16 ημέρα του κύκλου είναι ο άριστος χρόνος) και κατόπιν 2 ημερών αποχή από κάθε επαφή με τον κόλπο.

ΣυμπέρασμαΠρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο και μαζί με το εμβόλιο για τις HPV μολύνσεις και την χρήση του προφυλακτικού, να φθάσουμε κάποτε να μειώσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο 100%.

ΠΗΓΗ: http://gynaikologos-manolis.pblogs.gr/2009/01/test-papanikolaoy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου