Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κάθε χρόνο υποβάλλομαι σε τεστ Παπ. Έχω ακούσει όμως ότι το Thin Prep Pap Test δίνει πιο έγκυρα αποτελέσματα. Ισχύει;




Ναι. To Thin Prep Pap Test (Κυτταρολογία Υγρής Φάσης) έχει εγκριθεί από το 1996 και αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.
Πώς γίνεται;
Κατά τη γυναικολογική εξέταση ρουτίνας, ο γυναικολόγος αποσπά με ένα μικρό ειδικό βουρτσάκι κύτταρα από την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Το βουρτσάκι στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep, όπου ξεπλένεται καλά. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή συντήρηση των κυττάρων. Η μέθοδος είναι ανώδυνη.
Πόσο ακριβές είναι;
Η εξέταση και η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη. Συγκεκριμένα, η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%.
Τι άλλα πλεονεκτήματα έχει;
Στο υλικό που λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας μπορεί ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού των ανθώπινων θηλωμάτων, εξέταση για χλαμύδια και άλλους λοιμογόνους παραγόντες (π.χ. μυκόπλασμα κ.ά.).
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Ισχύει ό,τι και στο τεστ Παπ. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο μαζί με τη γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Οι γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωσθεί πρόβλημα ελέγχονται κάθε 6 μήνες ή κάποιες φορές και κάθε 4 μήνες. Ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση.
Πού γίνεται και πόσο κοστίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου